Mijnreizentips

Alles over reizen!

Lichamelijke ongemakken tijdens je vakantie

3 min gelezen

Het hele jaar door ben je gezond en uitgerekend tijdens je vakantie krijg je last van lichamelijke ongemakken! Erg vervelend, want je vakantie wil je vooral als een leuke tijd beleven die je comfortabel doorbrengt. Maar welke lichamelijke ongemakken komen tijdens de vakantie vaak voor en wat kun je eraan doen om de kans dat je er last van krijgt te verkleinen? Daarop gaan we proberen om in dit artikel een antwoord geven.

Hoofdpijn

Hoofdpijn komt natuurlijk gedurende het jaar ook zo nu en dan voor, maar tijdens je vakantie zijn er een aantal factoren die ervoor kunnen zorgen dat je sneller last krijgt van hoofdpijn. Een van de oorzaken kan bijvoorbeeld zijn dat je te weinig water drinkt. Een andere oorzaak kan zijn dat je vergeet om een zonnebril te dragen, waardoor je onbewust met je ogen aan het knijpen bent. Dat kan voor hoofdpijn zorgen. Hoofdpijn kun je echter eenvoudig oplossen door een aspirine te nemen, maar dat is natuurlijk als het ware een pleister op de wond. Beter is het om erop te letten dat je voldoende water drinkt, een goede zonnebril draagt als je in de zon zit en sowieso niet te lang in de zon blijft zitten.

Rugpijn

Rugpijn kan de lol van een vakantie behoorlijk verpesten. Vaak ontstaat deze lichamelijke klacht door slechte bedden en stoelen. Doe dus goed onderzoek naar het comfort van de stoelen en de bedden voordat je accommodatie boekt. Rugpijn is echter ook te herleiden naar andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld het te lang in een stoel zitten. En dat gebeurt natuurlijk nogal eens tijdens onze vakantie. We liggen soms urenlang achter elkaar in een ligstoel, wat niet bepaald bevorderlijk is om soepel te blijven en de kans op rugpijn te verkleinen. Zorg dus voor voldoende lichaamsbeweging en kies een accommodatie uit met goede reviews over de bedden en stoelen.

Verbranden

Dit lichamelijk ongemak is heel simpel te bestrijden: door het aantal uren dat je in de zon zit te beperken en je goed in te smeren. Vergeet overigens niet om je om de paar uur opnieuw in te smeren. Zeker als je gaat zwemmen is het nodig om jezelf vaker in te smeren.

Verstopping van de ontlasting

Het tegenovergestelde van diarree is verstopping van de ontlasting. We hebben de neiging om verstopt te raken als we onvoldoende vezelrijk voedsel eten en niet voldoende water drinken. Daardoor droogt je ontlasting uit en kun je bijvoorbeeld last krijgen van pijn tijdens het poepen.

Om verstopping van de darmen te verhelpen, is het belangrijk dat je voldoende vezelrijke voeding eet. Dus kies liever voor volkorenbrood dan voor witbrood en croissantjes en ga voor zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. Ook zijn bepaalde groenten zoals broccoli vezelrijk en daardoor uitstekend geschikt om je stoelgang soepel te houden. Dat een verstopping van de ontlasting tijdens vakantie vaak voorkomt blijkt wel uit het feit dat er vele blog artikelen over zijn geschreven. Een leuk voorbeeld hiervan vind je hier: verstopping tijdens de vakantie.

Diarree

Tijdens vakanties krijgen mensen vaak last van diarree, doordat ze hun eetpatroon overhoop gooien. Dat heeft natuurlijk niet alleen te maken met het soort eten dat ze in het buitenland eten, maar ook met de specerijen die worden gebruikt. Ben je iemand die niet goed tegen gekruid eten kan? Vraag dan in de restaurants of het gerecht dat je wilt bestellen zwaar gekruid  is en als dat zo is, kies dan voor een milder recht.

Ga goed voorbereid op reis

Veel van de besproken lichamelijke ongemakken kun je eenvoudig voorkomen door jezelf goed voor te bereiden voordat je op vakantie gaat. Maar we zijn allemaal mensen, dus we kunnen allemaal met lichamelijke ongemakken te maken krijgen.

Zorg er in dat geval voor dat je een aantal basisspullen bij je hebt, denk bijvoorbeeld aan een aspirine voor de hoofdpijn. Dergelijke medicatie is in Nederland eenvoudig te krijgen, maar dat kan in het buitenland totaal anders zijn. Sterker nog, er zijn landen waar je alleen via de dokter een aspirine kunt komen. Erg kostbaar en veel gedoe waar je tijdens je vakantie zeker niet op zitten wachten! Met een goede voorbereiding hoef je met dit soort gedoe niet te maken te krijgen en kun je weer snel van je welverdiende rust genieten!

Meer verhalen