Mijnreizentips

Alles over reizen!

Ben je al bekend met deze verrassende wijnlanden?

3 min gelezen

Enkele wijnlanden, zoals Frankrijk, Italië en Spanje, zijn onder het merendeel van de bevolking wel bekend. Hiervan weten we dat er veel goede wijnen vandaan kunnen komen. De geografie en ligging is voor een wijngaard namelijk een groot deel van het succes. De specifieke grondsoort, de omgevings temperatuur, regenval en de hoeveelheid zon zijn namelijk succesfactoren voor het groeien van de juiste druif. De volgende wijnlanden zullen je mogelijk verbazen, maar dankzij de ligging en bijzondere verhalen, komen hier geweldige wijnen vandaan.

Mexico

De eerste op de lijst is Mexicaanse wijn. Mexico ligt ver bij de klassieke Europese wijnlanden vandaan, maar is geen nieuwkomer in de wijnwereld. Al sinds de 16e eeuw zijn hier wijngaarden aanwezig nadat de Spaanse conquistador Hernán Cortés hier aan land kwam.

Mexicaanse wijnen zijn veelal vol van smaak door de warme temperaturen het hele jaar door. Echter zijn er ook gebieden in Mexico die te maken hebben met erg vochtige winters. Dit afgewisseld met warme zomers zorgt voor een bijzonder smaakprofiel in de wijnen uit deze regio. De druiven die gebruikt worden voor de mexicaanse wijnbouw bestaan ook uit bekende europese druiven zoals de Sauvignon Blanc en de Tempranillo. Zowel rode als witte wijnen worden volop geproduceerd in Mexico. Hou je wel van een stevig wijntje? Probeer dan eens een Mexicaanse wijn.

Hongarije 

De wijnen uit Hongarije kennen ook een mooi achtergrondverhaal, met name de Bikavér. Deze wijn heeft de bijnaam ‘Stierenbloed’ verkregen na (nog) een gebeurtenis uit de 16e eeuw. Het stadje Eger, met zijn populatie van zo’n 2000 mannen, vrouwen en kinderen, werd belaagd door zo’n 120.000 krijgers van het Ottomaanse rijk. Om zichzelf op de been te houden en om moed te verkrijgen, dronken de mannen uit Eger deze Bikavér wijn. Vervolgens wisten ze met door wijn ‘bebloedde’ baarden deze Ottomanen keer op keer te verslaan en angst in te boezemen. Deze Ottomanen waren namelijk Islamitisch en kenden deze alcoholische drank helemaal niet.

Vandaag de dag is de Bikavér nog steeds een erg populaire wijn. Niet alleen dankzij dit mooie verhaal, maar ook dankzij de goede kwaliteit. Een Bikavér bestaat uit een combinatie van minstens drie verschillende druivenrassen. Hiervoor kan gekozen worden uit dertien verschillende druivenrassen, wat betekent dat er veel verschillende combinaties gemaakt kunnen worden. Tussen verschillende Bikavérs bestaat dus ook een grote variatie aan smaak.

De Bikavér is echter niet de enige wijn uit Hongarije. Hongarije kent ook een aantal luxe dessertwijnen en een selectie aan witte wijnen. Genoeg te ontdekken dus!

Welk wijnland heeft jou het meest verrast? Wij horen het graag in de comments!