Mijnreizentips

Alles over reizen!

Alles wat je moet weten over de bilgepomp van je boot

2 min gelezen
bilgepomp kopen

Bilgepompen zijn belangrijke onderdelen voor het functioneren van je boot. Ze hebben regelmatig onderhoud nodig om in goede staat te blijven. Helaas verwaarlozen veel booteigenaren hun bilgepompen veel te lang. Het is allemaal goed en wel om te zeggen dat je een bilgepomp moet schoonmaken, het is iets anders om het daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Iedereen kent waarschijnlijk een schipper die dit klusje te lang uitstelt. Als je begrijpt wat bilgepompen zijn, kan dit helpen verklaren waarom je ze in goede staat moet houden.

bilgepomp kopen

Wat zijn bilgepompen?

De bilge van je boot is het laagste, binnenste punt van de boot. Het is ontworpen om hinderlijk water te verwijderen dat op je boot kan spatten, spuiten of morsen. Meestal is dit gebied bedekt met een vlakke vloer. De bilge is eronder verborgen. Zonder het gebied zou je boot overstromen. Het is toch bijna onmogelijk om water uit boten te houden. Omdat de bilge water opvangt, is er een bilgepomp aanwezig om het water weg te zuigen. Het gebruikt druk of zuigkracht om dit te doen. Zonder een werkende pomp zal je boot onderhevig zijn aan overstromingen. Bovendien, als je je pompen niet onderhoudt, kan het water vervuild raken.

Waar bevinden zich bilgepompen?

Bilgepompen voor boten moeten in het laagste deel van je bilge worden gemonteerd. Hier zal het het meeste water kunnen opvangen en pompen. Als je een secundaire pomp hebt, kan deze iets hoger worden geplaatst. Voor kleine boten is meestal één pomp voldoende. Maar als een boot groter wordt, is een tweede bilgepomp een heel goed idee. Sommige boten hebben wel drie of vier pompen. Een automatische bilgepomp kopen zorgt vaak voor meer betrouwbaarheid dan de handmatige variant.

Bilgepompen worden gemakkelijk over het hoofd gezien door onervaren watersporters. Je vindt ze geïnstalleerd onder de motor van de boot op een binnenboordmotor. Sommige boten hebben ze niet eens, omdat ze niet wettelijk verplicht zijn op pleziervaartuigen. Dat gezegd hebbende, als je geen bilgepomp gaat kopen, zul je er waarschijnlijk spijt van krijgen. Een betrouwbaar bilgesysteem is essentieel.