Mijnreizentips

Alles over reizen!

Een elektrische fiets: nuttig of niet?

3 min gelezen
action cam

Ben je van plan om heen en weer naar werk te reizen? Is de regeling van het openbaar vervoer niet handig voor jou, omdat je zelf woont op een afgelegen plek? Of ben je van plan om ergens je sportieve trekken eruit te halen? Fietsen, en dan zeker elektrisch fietsen, is een fijne manier van transport en tegelijkertijd lekker sportief bezig te zijn. 

Het verschil tussen een ‘gewone’ fiets gebruiken en een elektrische fiets is minimaal: beide soorten werken hetzelfde, alleen een elektrische fiets biedt nog extra ondersteuning aan voor de fietser. Hoe handig is dat niet als je lange afstanden moet afleggen om naar je werk te gaan of gewoon om lekker sportief bezig te zijn?

Om erachter te komen of een elektrische fiets daadwerkelijk bij jou past, hebben wij de volgende voordelen en nadelen voor jou op een rijtje gezet. Zo kan jij een goed besluit maken voordat je eentje daadwerkelijk aanschaft. Vragen rondom het aanschaffen (zoals ‘waar vind ik amslod fietsen?’) en klanten reviews lezen (zoals Amslod Carlton Review) komen nog wel aan bod: lees eerst waarom het wel of niet een optie is voor jou.

Een elektrische fiets: de voordelen

Het aanschaffen van een elektrische fiets kan zeker een goede investering zijn! Zo zijn elektrische fietsen zeer comfortabel in omgang. Door de extra ondersteuning die je krijgt fiets je veel lichter en gemakkelijker dan een normale fiets, zelfs wanneer je tegenwind ervaart (of wanneer je een hoge heuvel oprijdt). Wat nog fijner is, is dat sommige modellen verschillende ondersteuningsprogramma’s bieden. Zo kan jij gemakkelijk switchen van minimale ondersteuning naar wat ruimere ondersteuning. Voor deze reden zijn elektrische fietsen ook ideaal voor lange afstanden, want je raakt minder snel vermoeid (mits je fiets een goede accu heeft). 

Nog fijner aan een elektrische fiets is dat het jouw mobiliteit vergroot. Als je slecht ter been bent, is het zeker van grote waarde om eentje te hebben. Sommige varianten bieden ook een lage instap aan, zodat je gemakkelijk kan op- en afstappen. Een ander voordeel wat misschien wel het allerfijnst is, is dat een elektrische fiets goed is voor het milieu. Door het fietsen verminder je al je eigen CO2 uitstoot. Daarnaast kun je de accu van een elektrische fiets ook recyclen.

Een elektrische fiets: de nadelen

Er zijn echter ook nog wat nadelen van een elektrische fiets. Het is vaak het kostenplaatje wat men tegenhoudt om er eentje aan te schaffen. Elektrische fietsen zijn niet alleen erg duur om te kopen, maar het onderhouden (en eventuele reparaties) zijn ook niet erg goedkoop. Dit hangt natuurlijk af van het model en of je het niet tweedehands wil kopen (want dat is natuurlijk ook een optie!). De elektrische componenten (de motor en de accu) maken de kosten van onderhoud duurder, dus dit is wel iets wat je goed over na moet denken voordat je overweegt eentje aanschaft. 

Een ander nadeel is ook dat een elektrische fiets relatief zwaarder is dan een gewone fiets. Dit hangt wel een beetje af van waar je de motor op de fiets plaatst: op het voorwiel, in het midden (bijvoorbeeld elektrische fiets middenmotor dames) of op het achterwiel. In het algemeen is het zo dat als je de motor op het achterwiel plaatst het lastiger wordt om de fiets te verplaatsen.