Mijnreizentips

Alles over reizen!

De caravanverzekering afsluiten? Hou rekening met deze tips!

5 min gelezen

Ben je als eigenaar van een caravan verplicht om daar een caravanverzekering voor af te sluiten? Nee dat ben je niet. Dit gezegd hebbende neemt dit niet weg dat het wel degelijk een zeer interessante keuze kan zijn om dat wel te doen. Het verzekeren van je caravan kan er namelijk voor zorgen dat je bij menig aantal verschillende schadegevallen kan rekenen op de tussenkomst van jouw verzekeraar. Ben jij ook van plan om een verzekering af te sluiten voor jouw caravan, maar kan je nog wel een aantal tips gebruiken om rekening mee te houden? Dan zal je tot de conclusie komen dat de informatie op deze pagina je al datgene duidelijk maakt waar jij naar op zoek bent! 

Tip 1: Onderschat het belang niet van een caravanverzekering 

De eerste tip die we je kunnen geven heeft betrekking tot het belang van een caravanverzekering. Heel wat mensen onderschatten in de praktijk toch hoe belangrijk zo’n verzekering kan zijn. Je dient er namelijk rekening mee te houden dat de dekking vanuit de autoverzekering enkel en alleen kan worden verstrekt op het ogenblik dat de caravan aan het voertuig is gekoppeld. Met andere woorden, beide zaken dienen één geheel te vormen. Dat is het geval wanneer je met de caravan naar je vakantiebestemming rijdt, maar eenmaal daar aangekomen wordt de caravan doorgaans losgekoppeld waardoor ze niet meer onder de autoverzekering valt. Vanaf dat ogenblik zijn het de dekkingen die deel uitmaken van de caravanverzekering die tussen moeten komen in geval van schade. Heb je geen dergelijke verzekering afgesloten? Dan is er dus geen sprake van tussenkomst.

Tip 2: De basisverzekering is al behoorlijk uitgebreid 

Een caravanverzekering afsluiten kan op verschillende manieren gebeuren. In eerste instantie heb je de mogelijkheid om te kiezen voor een zogenaamde basisverzekering. Het gaat hierbij dan om een verzekering die op zich al bestaat uit behoorlijk wat interessante dekkingen. Hierbij kan je onder meer denken aan de dekking tegen diefstal. Deze dekking is behoorlijk omvangrijk. Stel dat je caravan wordt gestolen tijdens een vakantie in het buitenland, dan is het bijvoorbeeld vaak zo dat een vervangend verblijf voor je zal worden geregeld. Dat is uiteraard niet alles. Andere dekkingen die zijn inbegrepen in de basisverzekering voor je caravan zijn onder meer de volgende:

  • Ongevallen; 
  • Brand- of waterschade;
  • Repatriëring; 
  • Pechhulp; 
  • Bliksemschade;

Van groot belang om rekening mee te houden is het verschil tussen een nieuwwaarde en aanschafwaarde dekking. Voor de nieuwwaarde dekking geldt dat ze doorgaans van toepassing is wanneer een caravan niet ouder is dan vijf jaar. Is dat het geval? Dan zal je tot de conclusie komen dat bij diefstal of in het geval van een total loss de waarde op deze manier wordt vergoed. Beschik je over een tweedehands caravan welke nog geen drie jaar in jouw bezit is? Dan is het doorgaans zo dat de aanschafwaarde vergoed zal worden in één van de hierboven aangehaalde twee situaties.

Tip 3: Kies voor nog meer zekerheid met aanvullende dekkingen

De standaard caravanverzekering is een interessante verzekering, maar toch kan er in de praktijk worden vastgesteld dat het nog (veel) interessanter kan zijn om te kiezen voor het afsluiten van één of meerdere aanvullende dekkingen ook. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om in de praktijk te kiezen voor het afsluiten van een aanvullende verzekering voor het dekken van schade aan de zogenaamde mover. Hiervoor geldt dat ze in de praktijk toch al snel tussen de 1250 en 1500 euro kost met als gevolg dat eventuele schade eraan toch al vrij snel in de papieren kan lopen. 

Naast bovenstaande is het ook van zeer groot belang om er rekening mee te houden dat zogenaamde hagelschade niet standaard wordt verzekerd door de basisverzekering voor je caravan. Wil je deze schade wel graag laten verzekeren? Dan zal je daarvoor toch echt een aanvullende verzekering moeten afsluiten. Beschikt jouw caravan over een hagelbestendig dak? In dat geval zal je kunnen vaststellen dat je zomaar tot 70 procent kan besparen op de kosten van een dekking tegen hagelschade. Zo ben je optimaal verzekerd tegen een zeer bescheiden prijskaartje. In ieder geval, het loont zeker de moeite om even grondig kennis te maken met de verschillende aanvullende dekkingen die voor het verzekeren van je caravan afgesloten kunnen worden. Zoveel is zeker. 

Tip 4: Let op het eigen risico van je caravanverzekering 

Bij het afsluiten van een caravanverzekering zijn er in de praktijk altijd een aantal belangrijke aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden. Voor verschillende van deze aandachtspunten geldt dat ze betrekking hebben tot de kostprijs van de caravanverzekering. Dit geldt onder meer voor het zogenaamde eigen risico. Voor het merendeel van de verzekeringen die op de markt bestaan geldt dat je rekening moet houden met een bepaald bedrag dat je bij een schadegeval zelf moet betalen. Doorgaans is het zo dat verzekeringnemers dit bedrag zo laag mogelijk houden. 

Ondanks het feit dat bovenstaande misschien wel logisch lijkt moet het gezegd dat er toch ook een niet onbelangrijk nadeel aan verbonden is. Een zeer beperkt eigen risico staat namelijk garant voor een vrij hoog gelegen verzekeringspremie. Wil je dus met andere woorden de premie van de verzekering voor je caravan zoveel mogelijk kunnen drukken? Dan zal je tot de vaststelling komen dat het eventueel enigszins verhogen van het eigen risico het overwegen zeker waard kan zijn. 

Tip 5: De caravanverzekering vergelijken loont altijd

Tot slot is er uiteraard nog de tip dat je er in de praktijk bij voorkeur voor moet kiezen om de caravanverzekering te vergelijken voordat je ze af gaat sluiten. Er kan in de praktijk worden vastgesteld dat dit nog steeds iets is wat veel mensen niet doen. Zij gaan gewoon te raden bij hun vaste verzekeraar waarna ze bij hem of haar de verzekering voor de caravan afsluiten. Op zich is dat uiteraard geen probleem, maar de kans is ontzettend groot dat je op deze manier de meest interessante premie aan je neus voorbij ziet gaan. In ieder geval, ga je dus een verzekering afsluiten voor je caravan en wil je met absolute zekerheid kunnen rekenen op de meest interessante keuze? Dan is het uitvoeren van een vergelijking altijd de moeite meer dan waard.

Een vergelijking uitvoeren? Diks Verzekeringen!